Prywatne przechowywanie mięsa odkostnionego - nadzór IJHARS

Prywatnym przechowywaniem mogą być objęte ćwierci tylne wołowe pochodzące z bydła w wieku co najmniej ośmiu miesięcy, utrzymywanego w Unii przez co najmniej 3 miesiące przed ubojem. Przedsiębiorca, który chce odkostnić tylne ćwierci tusz przed zamrożeniem  i przechowywaniem, oprócz wniosku do KOWR, zobowiązany jest do złożenia pisemnego wniosku o dokonanie oceny do właściwego miejscowo WIJHARS. Wniosek taki powinien być składany do WIJHARS każdorazowo przed przystąpieniem do rozbioru i odkostniania. . Wniosek
Wniosek może być złożony osobiście w siedzibie WIJHARS, przesłany pocztą tradycyjną, lub złożony z wykorzystaniem profilu zaufanego na platformie e-PUAP. Wniosek powinien być złożony minimum 24 godziny przed planowanym rozbiorem i odkostnieniem. Wniosek lub załącznik do niego powinien zawierać informację o liczbie i masie, a także kategorii i klasie uformowania ćwierci, które będą skierowane do odkostnienia. Minimalna  ilość dla jednego wniosku to 10 ton. Jeden wniosek może dotyczyć ćwierci tylnych pochodzących z tusz o różnych kategoriach i klasach uformowania. Mięso z odkostnionej ćwierci tylnej powinno być zważone przed pakowaniem, zanim trafi do magazynu.  
Wszelkie czynności związane z oceną mięsa wołowego podlegają opłatom określonym
w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju wsi z dnia 16 grudnia 2015 r. w sprawie stawek opłat za dojazd do miejsca oceny, czynności związane dokonaniem oceny, badania laboratoryjne i wydanie świadectw jakości handlowej oraz sposobu i terminu wnoszenia tych opłat (Dz. U. z 2015 r., poz. 2328).  

 W              Wymagania dotyczące wołowiny objętej dopłatami do prywatnego przechowywania określone są w następujących aktach prawnych:
 
Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2020/596 z dnia 30 kwietnia 2020 r. przyznające dopłaty do prywatnego przechowywania świeżego i schłodzonego mięsa z bydła do ośmiu miesięcy lub więcej i ustalające z góry stawkę opłat (Dz. U. L 140 z 04.05,2020 r., str. 26,
Nota KE do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2020/596 wydana z powodu uwag zgłoszonych do Komitetu przez Państwa Członkowskie,
Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2016/1238 z dnia 18 maja 2016 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do interwencji publicznej i dopłat do prywatnego przechowywania (Dz. U. L 206 z 30.07.2016 r., str. 15) – Załącznik VI cześć III wymagania dla mięsa,
Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2016/1240 z dnia 18 maja 2016 r. ustalające zasady stosowania rozporządzenia Parlamentu i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do interwencji publicznej i dopłat do prywatnego przechowywania (Dz. U. L 206 z 30.07.2016 r., str. 71) – Załącznik III część III – odkostnianie (fizyczne oddzielenie mięsa od kości).

„Kupuj świadomie – PRODUKT POLSKI”

„Kupuj świadomie – PRODUKT POLSKI”

Zachęcamy Państwa do zapoznania się z prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi kampanią informacyjną „Kupuj świadomie – PRODUKT POLSKI”.

Świadomość wyborów konsumenckich jest szczególnie ważna w trudnym czasie pandemii wirusa SARS-CoV-2.
Dokonując zakupu produktów żywnościowych ze znakiem „PRODUKT POLSKI” wspieramy polskich rolników i przedsiębiorców.
Więcej informacji na temat Kampanii

 

 

Ogłoszenie o zbędnych składnikach majątku ruchomego

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

OGŁOSZENIE O ZBĘDNYCH SKŁADNIKACH MAJĄTKU RUCHOMEGO 

Na podstawie Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 22 października 2019 roku w sprawie szczegółowego sposobu gospodarowania niektórymi składnikami majątku Skarbu Państwa (Dz. U. z 2019 poz. 2004) Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Krakowie informuje, że posiada zbędne i zużyte składniki majątku ruchomego przeznaczone do nieodpłatnego przekazania innym jednostkom lub jednostkom samorządu terytorialnego, zgodnie z § 38 ww. rozporządzenia.

 Wykaz składników majątku ruchomego

Lp.

Nazwa

Szt.

Nr inwentarzowy

Cena w zł

Wartość w zł

Uwagi

1.

Niszczarka

1 szt.

WI-XI-6

1281,00

1281,00

 

2.

Urządzenie wielofunkcyjne OKI 350

1 szt.

WI-XIII-108

2801,12

2801,12

 

3.

Komputer Abakus z monitorem

1 szt.

WI-XIII-87

2781,60

2781,60

 

4.

Komputer Abakus z monitorem

1 szt.

WI-XIII-88

2781,60

2781,60

 

5.

Netbook Asus Eee

1 szt.

WI-XIII-131/2

2784,00

2784,00

 

6.

Netbook HP Probook 4515s

1 szt.

WI-XIII-103

2891,40

2891,40

 

7.

Netbook HP Probook 4515s

1 szt.

WI-XIII-107

2891,40

2891,40

 

8.

Netbook Asus

1 szt.

WI-XIII-121

1249,00

1249,00

 

9.

Netbook Asus

1 szt.

WI-XIII-125

1328,99

1328,99

 

10.

Netbook Asus

1 szt.

WI-XIII-126

1328,99

1328,99

 

11.

Klimatyzator

1 szt.

WI-IX-81/1

1921,76

1921,76

 

12.

Klimatyzator

1 szt.

WI-IX-76

2050,97

2050,97

 

13.

Klimatyzator

1 szt.

WI-IX-77

2050,97

2050,97

 

Podmioty zainteresowane nieodpłatnym przekazaniem ww. składników majątku ruchomego proszone są o złożenie pisemnych wniosków (wg załączonego wzoru zamieszczonego poniżej) do Małopolskiego Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Krakowie, ul. Ujastek 1, 31-752 Kraków do sekretariatu w godzinach od 7.30 do 15.30 lub za pomocą poczty elektronicznej na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.,  w nieprzekraczalnym terminie do dnia  29 grudnia 2019 roku.
W celu uzyskania informacji dotyczącej nieodpłatnego przekazania składników majątkowych oraz ustalenia terminu ewentualnej wizji lokalnej proszę o kontakt z Wojewódzkim Inspektoratem Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Krakowie nr tel. 12 448 10 55 z Panią Katarzyną Korczak w godzinach od 7.30 do 15.30.
O przekazaniu składników decydować będzie kolejność wpływu wniosku do sekretariatu Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Krakowie.
Odbiór składnika majątkowego następuje po podpisaniu stosownych dokumentów i na koszt podmiotu, któremu przekazano składniki.